Hledat
Obsah

Prodej předplatného i jednotlivých vstupenek zahajujeme 9. dubna 2024.
Stávajícím předplatitelům rezervujeme místa do 30. června 2024.
Generální zkoušky jsou v prodeji od 13. května 2024.

Kompletní program

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK zahájí 90. sezónu provedením monumentální Symfonie tisíců Gustava Mahlera pod taktovkou šéfdirigenta orchestru Tomáše Braunera. Na programu sezóny je též Gershwinova Rhapsody in blue, Webberovo Requiem, Ravelovo Bolero, Musorgského Obrázky z výstavy nebo Debussyho Moře. V průběhu sezóny s orchestrem vystoupí špičkoví sólisté, jako je Truls Mørk, Leila Josefowicz, Lukáš Vondráček či Sharon Kam. V říjnu se uskuteční mimořádný Narozeninový koncert ve vinohradském Radiopaláci.

„Radiopalác je místo, kde se v roce 1934 konal vůbec první veřejný koncert orchestru F.O.K. Narozeninový koncert bude jeho replikou.“ uvedl ředitel FOK Daniel Sobotka.

Narozeninová sezóna začne 18. a 19. září ve Smetanově síni Obecního domu Zahajovacím koncertem pod vedením šéfdirigenta FOK Tomáše Braunera, který si pro tuto slavnostní příležitost vybral monumentální dílo Gustava Mahlera. 

Šéfdirigent Tomáš Brauner bude řídit i Narozeninový koncert v Radiopaláci, který se koná 23. a 24. října. Hosty Narozeninového koncertu budou houslista Ivan Ženatý a violoncellista Jiří Bárta. O průvodní slovo se postará Ondřej Havelka.

Prologem k sezóně bude tradiční open air koncert ve Valdštejnské zahradě, jehož program bude s ohledem na Rok české hudby věnován především Bedřichu Smetanovi, Antonínu Dvořákovi a Leoši Janáčkovi. „Při příležitosti Roku české hudby FOK v listopadu uvede českou premiéru Houslového koncertu Karla Husy a v prosinci světovou premiéru skladby Pražský Betlém Lukáše Sommera,“ prozrazuje dramaturg FOK Martin Rudovský.  Má vlast Bedřicha Smetany bude tradičně uvedena na Koncertě pro republiku 28. října. Její část Vltava zazní na Narozeninovém koncertě.

V abonentních programech se představí hvězdy, jako je legendární norský violoncellista Truls Mørk, který zahraje Dvořákův Koncert pro violoncello a orchestr h moll, nebo kanadská houslistka Leila Josefowicz. Lukáš Vondráček s Pražskými symfoniky provede oba Brahmsovy klavírní koncerty. Designovaný šéfdirigent FOK od sezóny 2025/2026 Tomáš Netopil se v 90. sezóně představí koncertem s mladým houslovým talentem Danielem Lozakovichem. Klarinetistka Sharon Kam vystoupí pod taktovkou Tomáše Hanuse. S dirigentem Petrem Altrichterem vystoupí Marek Kozák a také společně s ním v Praze poprvé přivítáme venezuelskou klavírní hvězdu Gabrielu Montero. Gershwinovu Rhapsody in blue zahraje pod taktovkou Aleny Hron klavírista Petr Malásek. Alena Hron bude také řídit Requiem Andrew Lloyd Webbera, ve kterém zazpívá sopranista Lada Bočková a tenorista Joseph Calleja. Zmíněnou českou premiéru koncertu Karla Husy provede slovenský houslový virtuos Milan Paľa. Berliozův cyklus písní Letní noci v červnu přednese Ester Pavlů, dirigovat bude Sascha Goetzel.

Nebude chybět již tradiční Kouzelná Rybovka Matěje Formana a také jeho scénické zpracování Janových pašijí J. S. Bacha, které patří k Velikonocům stejně jako Dvořákovo oratorium Stabat Mater. To bude tentokrát dirigovat Claus Peter Flor a zpívat bude Pražský filharmonický sbor. V Novoročním koncertu se FOK vrátí ke Slovanským tancům Antonína Dvořáka. V Divadle Hybernia se uskuteční koncert k oslavě 70. narozenin Michaela Kocába.

V průběhu sezóny se Pražští symfonikové vydají na zájezdy do Německa, Velké Británie a Irska. Zúčastní se Mezinárodních hudebních festivalů Dvořákova Praha, Pražské jaro a Národního festivalu Smetanova Litomyšl.

Komorní cykly

Hvězdná jména se objevují i v cyklu Světová klavírní tvorba. Program zahájí švýcarský klavírista Francesco Piemontesi. Na dalších recitálových večerech v Rudolfinu zahrají Boris Giltburg, Martin Helmchen, Gabriela Montero a Igor Ardašev. Speciálním koncertem bude prosincové klavírní gala, na kterém představíme mladou českou generaci – o recitál se podělí Nora Lubbadová, Jan Schulmeister, Jan Čmejla a Matyáš Novák.

Na varhanních recitálech ve Smetanově síni se představí slovenská rodačka Monika Melcová, varhaník a regenschori z olomoucké katedrály Karel Martínek a Heribert Metzger ze salcburského dómu, který svým koncertem uctí výročí 200 let od narození Antona Brucknera.

Cyklus Stará hudba v kostele sv. Šimona a Judy přivítá Collegium 1704 s dílem Domenica Scarlattiho. Soubor Tiburtina nás zavede do středověkého adventu, Officium Ensemble a slavní pěvci ansámblu Voces8 zas do renesance. Cembalista Mahan Esfahani provede Bachovo Umění fugy. Capella da Camera Praga pod vedením kontrabasisty FOK Lukáše Vernera nastuduje Concerti grossi Georga Friedricha Händela a Ensemble Castelkorn představí dílo Heinricha Ignaze Franze Bibera.

V rámci Komorní hudby dorazí do Prahy Iva Bittová se Slovenskými spevy. Vystoupí smyčcový Pavel Haas Quartet a dechový Belfiato Quintet. Čerstvý držitel Ceny Anděl, soubor Martinů Voices, si připravil brittenovský vánoční program. Koncertní mistr FOK Roman Patočka zahraje v kostele sv. Šimona a Judy s klavíristou Itamarem Golanem. Houslista Jiří Vodička spolu s kytaristou Pavlem Steidlem zahrají Paganiniho sonáty. Komorní orchestr Pražských symfoniků spojí hudbu Mozarta a Salieriho.

V Anežském klášteře pokračuje cyklus Obrazy a hudba ve spolupráci s Národní galerií Praha. Začne koncertem Josefa Špačka a Tomáše Jamníka s obrazem Toyen. Pokračovat bude violoncellista Vilém Vlček v doprovodu Marka Kozáka. V4 String Quartet provede slavný Americký kvartet Antonína Dvořáka. Sopranistka Alžběta Poláčková obohatí koncert Orbis tria.

Divadle Viola proběhne hudebně-literární pořad věnovaný připomínce 100 let od úmrtí Franze Kafky, pořad o Leoši Janáčkovi nebo pořad s názvem Pražská kavárna s jazzmanem, který si říká Najponk. K Shakespearovým sonetům v podání Barbory Munzarové s výkladem profesora Hilského bude hrát na kytaru Lukáš Sommer a zpívat kontratenorista Jan Mikušek.

FOK pro nové generace

Pražští symfonikové nezapomínají ani na dětské publikum. Pro děti začne sezóna FOK již prvním dnem školního roku na odpoledním koncertě s hudbou z večerníčků a pohádek. Cyklus Orchestr na dotek vezme děti do hudební laboratoře, kde rozebere orchestr na atomy. Pokračuje Hudební klub Fík, který děti na tyto koncerty připraví. Den dětí mohou malí posluchači oslavit v kostele sv. Šimona a Judy na Karnevalu zvířat. Lektorka České Orffovy společnosti Karolína Řepová připravila mezigenerační hudební setkávání pro seniory a jejich vnoučata s názvem Hudbou k srdci. V neposlední řadě FOK nabízí také pestrou paletu pořadů pro školy, a to pro všechny stupně od mateřských po vysokoškolské studenty hudební pedagogiky.

 

Pořiďte si předplatné a získejte slevu až 50 %

Abonentní skupiny 2024/2025

 

Brožura 2024/25 ke stažení

Pokud máte zájem o zaslání brožury na sezónu 2024/2025 poštou, napište si o ni na e-mail: k.riethofova@fok.cz